Virtuális tanulási környezetek kialakítása

A pénteki találkozó végén arról beszéltünk, hogy a Moodle gyakorlati használatát mennyire fogjuk oktatni a kurzusokban. Mivel úgy látszott, hogy olyan részletességben, ahogy egy nem infó szakos tanár igényli, nem lesz rá lehetőség, ezért javasoltam, hogy készítsünk egy jegyzetet a Moodle-ről. Ez részben könnyű, hiszen páran már aktívan használjuk, részben meg nehéz, mert a neten már sok anyag elérhető és mi újat tudunk mi adni ehhez?

Ez a kérdés járt a fejemben egész délelőtt és végül megvilágosodtam (és Budha lettem :-). Amit ilyenkor általában elfelejtünk és lehet, hogy kicsit rossz irányban indulunk el, az az, hogy mindig csak a technológiát, az eszközt akarjuk megtanulni és nem a módszert vagy az elveket. Pedig a módszerek megismerésével annyi előnyünk még lehetne, hogy egy kissé eszközfüggetlenné válhatunk. Ha viszont a másik oldalról nézzük, akkor pedig a konstruktivizmus megismerése segít megérteni azt, hogy a Moodle miért olyan eszköz, amilyen. A harmadik okom pedig az, hogy a modern tanár számára mindenképpen szükséges, hogy pedagógiai módszertárát fejlessze.

 

Korábbi anyagaim is konstruktivista felfogásban készültek, amik most jó alapot adhatnak a kiindulásra:

Könczei Györgyék HEFOP projekt keretében összeállított anyagai:

A NETIS projektben elkészült rengeteg hasznos anyag közül az alábbiakat ajánlom:

Töprengésem továbbieredménye az lett, hogy rájöttem, a tanárok számára sok információ haszontalan lehet a tanulási terek kialakításakor, viszont a rendszergazdák számára pedig szükséges, így a tanári útmutató mellett egy rendszergazdait is érdemes lenne elkészíteni.

A munkával kapcsolatban kérdés, hogy milyen formában és terjedelemben készítsük el ezeket az anyagokat?

Mit gondoltok?