banhidi.arpad's blog

Egy eset a sok közül

A tanév vége felé történt az egyik iskolában a következő eset. A tanár programozásból gyakorlati dolgozatot szeretett volna iratni az egyik csoportjával. A tanulók között azonban van egy olyan, akinek jól megy a programozás. Azért, hogy ez a tanuló ne tudjon segíteni a többieknek a dolgzatírás közben, a tanár hazaküldte a diákot (amúgy is az utolsó órájuk volt aznap). A cél világos, vegyük ki a csoportból a tudás egyik forrását, hogy minden tanuló maga küzdjön meg a feladattal, így egyénileg mérhetővé váljon a teljesítménye.

Hungarian
Networked learning: 
Public visibility permission: 

We are being watched :-)

INFO Savaria 2009 conference was organized on 23-25.04. on Szombathely. This event is not only a conference but a further training for vocational teachers. There was many interesting performance in the 4 section. The homepage of the Conference is http://infoera.hu .

English
Public visibility permission: 

Figyelnek minket :-)

Hétvégén rendezték meg Szombathelyen a Hotel Claudia-ban az INFO Savaria 2009 rendezvényt, amely nem csak egy konferencia, hanem a középiskolai tanárok számára egy továbbképzési lehetőség is. A rendezvény csütörtökön délután kezdődött és szombaton délig tartott. 4 szekcióban rengeteg érdekes előadás hangzott el. Az előadások témaköreit és remélhetőleg hamarosan az előadások bemutatóját is meg lehet tekinteni a http://infoera.hu oldalon.

Hungarian
Public visibility permission: 

Project meeting for VET partners

It is a subjective report of the meeting for VET school partners.

It was a useful meeting because we could talk about a number of things. Perhaps, the more important result of the meeting is the VET shool partners will be more active participant in the project.
There was an interesting discussion at the end of the meeting, but we couldn't discuss it well. I think we're going to discuss it in a forum in this portal.

In the near future I'm going to achieve some ideas:

English
Networked learning: 
Public visibility permission: 

Szakmai találkozó

Egy kis szubjektív beszámoló a pénteki (04.17-i) találkozóról.

Mindenképpen hasznosnak tartom az összejövetelt, sokmindenről tudtunk beszélni és ami talán még fontosabb, hogy a "kötelező" publikáció révén az iskolák is jobban be fognak kapcsolódni a munkába. Személy szerint ezt már várom.

Hungarian
Networked learning: 
Public visibility permission: 

Tudtad? - Did you know?

!!hu!!

Egy érdekes video a YouTube-on. Van benne néhány elgondolkoztató tény.

!!en!! It is an interesting video from YouTube.

 !!qq!!

Undefined
Networked learning: 
Public visibility permission: 

The forming of Virtual Learning Environment in Öveges József Vocational School

Hi All!

I have had a performance at the 1st Education-technology conference in Budapest, and I publish my presentation and study. The presentation is attached to this post. If there are any mistake in the translation, please tell me.

 

The study (for the present in Hungarian):

 

English
Networked learning: 
Public visibility permission: 

Virtuális tanulási tér kialakítása az Övegesben

Szervusztok!

Egyelőre még csak magyarul, de elérhetővé teszem az I. Oktatás-informatikai Konferencián megjelent és előadott anyagaimat.

Az előadás fóliái:

 

Hungarian
Networked learning: 
Public visibility permission: 

European Year of Creativity and Innovation 2009

!!hu!!

2009 a kreativitás és innováció európai éve lesz. Azt hiszem nem csak az európai únióé, hanem ezé a projekté is. A kampány szlogenje is nagyon találó: "Álmodj, alkoss, újíts!".

Ehhez kívánok mindenkinek jó munkát az új év első napjain.

Forrás: hír az Európai Bizottság oldalán

Az európai év webhelye

!!en!!

Undefined
Public visibility permission: 

Independent tests in Moodle to many groups

!!hu!!

Az október 1-jei NSZFI konferencián elhangzott egy kérdés arra vonatkozólag, hogy miként lehet a tanulók több csoportja számára biztosítani a tesztek indítását úgy, hogy azt különböző időpontban ugyanolyan feltételekkel lehessen megiratni.

A megoldás kulcsa az 1.9-ben megjelenő Csoportosítások tulajdonság használata. Ennek a funkciónak a használatával lehetővé válik, hogy a létrehozott csoportjaink számára különböző tevékenységeket tudjunk létrehozni.

Hogyan hozzuk létre ilyen esetekben a teszteket?

 1. Állítsuk be az időzítési adatokat: teszt megnyitása, teszt lezárása, időkorlát
 2. Megjelenítési beállítások:
  1. kérdések száma egy oldalon: én 1-et szoktam beállítani
  2. kérdések összekeverése: igen (ajánlott)
  3. kérdéseken belüli összekeverés: igen (ajánlott)
 3. Próbálkozások:
  1. engedélyezett próbálkozás: 1
  2. minden próbálkozás az előzőre épül: nem (ha csak 1 próbálkozás van, akkor nincs értelme igen-re állítani, több esetén a korábbi válaszok megjelennek)
  3. adaptív mód: nem (ha igen-t állítunk, be, akkor minden kérdésnél megjelenik a Leadás gomb; rossz válasz esetén a bűntetési tényezővel csökkentett pontérték lesz a kérdés maximális pontszáma a következő leadáskor)
 4. Biztonság:
  1. teszt megjelenítése biztonságos ablakban: igen (ajánlott)
  2. jelszó előírása: akkor érdemes alkalmazni, ha nagyon biztonságossá akarjuk tenni a tesztírást, ilyenkor csak a helyes jelszó begépelésekor lehet a tesztet elkezdeni (pl. a táblára írom fel, amikor már mindenki belépett)
  3. hálózati cím előírása: korlátozható, hogy a tesztet a hálózatunk mely alhálózatából érhetik el.
 5. Szokásos modulbeállítások:
  1. csoportmód: külön csoportok (ilyenkor a csoportok nem látják egymást)
  2. csoportosítás: válaszuk ki, hogy melyik csoportunk számára lesz elérhető a teszt
  3. csak csoporttagok számára érhető el: ha bekapcsoljuk, akkor más csoportba tartozók még csak nem is látják a teszt linkjét

Ha mindezeket beállítottuk, akkor az egyes csoportok biztosan csak a megadott időpontban indíthatnak tesztet és korábban vagy más alhálózatról sem tudnak belenézni a kérdésekbe. Én egy megyei szintű informatika versenyen használtam ezt, amikor 5 csoportnak kellett hardver és elméleti teszteket megoldania két teremben forgószínpad jelleggel más feladatok mellett. A módszer tökéletesen bevált. Mindenki csak azt látta, amit akkor és ott látnia kellett.

Jó munkát!
RPi

!!en!!

At the NSZFI conference in october 1 there was a question that how we make independent tests in Moodle to many groups. When we organized an Informatics Competition for students of elementary schools I found a solution to this problem.

Undefined
Public visibility permission: 

Pages

Subscribe to RSS - banhidi.arpad's blog